פינטק
הצהרת המניפסט הדיגיטלי של מפעילי הרשתות הסלולריות בבריטניה



"כישלון בתכנון – תכנון לכישלון": זעקת המפעילי הסלולריים בבריטניה מזהירה מפני חלום 5G רחוק
סערה מתחוללת בשמי התקשורת הסלולרית בבריטניה. מפעילי הרשתות הסלולריות (MNOs) בממלכה המאוחדת הרימו לאחרונה דגל אדום, ופרסמו מניפסט דיגיטלי נוקב תחת הכותרת המטלטלת: "כישלון בתכנון – תכנון לכישלון". המסמך החריף חושף תמונה מדאיגה ומטיל ספק משמעותי ביכולתה של בריטניה לעמוד ביעד השאפתני שהציבה מפלגת הלייבור להשגת כיסוי 5G ארצי עד שנת 2030. לטענת המפעילים, ללא רפורמה שורשית ומקיפה במערכת התכנון הממשלתית הנוכחית, חזון ה-5G האוניברסלי עלול להישאר בגדר הבטחה ריקה מתוכן.
הבטחת הלייבור מול מציאות בירוקרטית טורפדת
ההצהרה הנחרצת של מפלגת הלייבור הבריטית בדבר כיסוי 5G מלא בכל רחבי המדינה עד סוף העשור הנוכחי התקבלה בתחילה בהתלהבות רבה. אולם, כעת, קולות מהשטח מצביעים על פער עצום בין השאיפה הגבוהה לבין המכשולים הבירוקרטיים והרגולטוריים הקיימים. מפעילי הרשתות הסלולריות טוענים כי ללא שינויים דרמטיים במערכת התכנון הנוכחית, יעד שאפתני זה נידון לכישלון מראש.
נתונים עדכניים משנת 2023, כפי שמצביעים נתוני חברת Ookla, מגלים תמונה חלקית בלבד של פריסת 5G בבריטניה – כ-54% בלבד מאוכלוסיית המדינה נהנית כיום מגישה לטכנולוגיה המתקדמת. נתון זה מדגיש את הדרך הארוכה והמאתגרת שעוד נותרה כדי להגשים את החזון האוניברסלי.
מבוך הבירוקרטיה והמגבלות שמכבידות על הפריסה
המניפסט הדיגיטלי של המפעילים הסלולריים מצביע על מספר אתגרים מרכזיים הטמונים במערכת התכנון הנוכחית ומעכבים באופן משמעותי את קצב פריסת תשתיות ה-5G:
-
בירוקרטיה מסורבלת וחוסר יעילות: תהליכי קבלת האישורים להקמת אנטנות סלולריות חדשות מתאפיינים בסרבול רב ובמשך זמן ממושך. לדוגמה, על פי הערכות, תהליך אישור להקמת אנטנה חדשה עלול להימשך לעיתים עד 24 חודשים תמימים. נתון מדאיג נוסף מצביע על כך שבשנת 2022, רק כ-60% מבקשות התכנון שהוגשו עבור תשתיות 5G אושרו בתוך פרק הזמן הסטטוטורי שנקבע. עיכובים אלו משפיעים באופן ישיר על קצב הפריסה ומעכבים את הגעת הטכנולוגיה המתקדמת לצרכנים ועסקים.
-
מגבלות גובה מגבילות את הכיסוי: תקנות התכנון הנוכחיות מטילות מגבלות גובה משמעותיות על הקמת אנטנות סלולריות, במיוחד באזורים עירוניים צפופים. ברוב האזורים הללו, גובה האנטנות מוגבל לרוב ל-25 מטרים בלבד. מגבלה זו מקשה באופן ניכר על השגת כיסוי רחב ויעיל של רשת ה-5G, אשר דורשת צפיפות אנטנות גבוהה יותר בהשוואה לטכנולוגיות קודמות. מחקרים מצביעים על כך שהגדלת גובה האנטנות בכ-5 מטרים בלבד יכולה להגדיל את שטח הכיסוי בכ-20%, נתון הממחיש את ההשפעה המשמעותית של מגבלות הגובה הנוכחיות.
-
התנגדות מקומית וחששות הציבור: הקמת אנטנות סלולריות נתקלת לא אחת בהתנגדות עזה מצד תושבים מקומיים, אשר לעיתים קרובות מביעים חששות בנוגע להשפעות בריאותיות אפשריות של קרינה אלקטרומגנטית. דוגמה לכך ניתן למצוא בעיר מנצ'סטר, שם תוכנית להקמת 10 אנטנות 5G נדחתה לאחר מאבק של תושבים. סקר שנערך בשנת 2023 העלה כי כ-35% מהציבור הבריטי מודאג מההשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות של טכנולוגיית ה-5G, נתון המעיד על הצורך בהסברה יעילה ובדיאלוג פתוח עם הקהילה.
הצעות קונקרטיות לרפורמה: קרן אור בקצה המנהרה?
כדי להתמודד עם האתגרים המורכבים ולסלול את הדרך לפריסה מהירה ויעילה של רשתות ה-5G, מפעילי הרשתות הסלולריות מציעים מספר רפורמות קונקרטיות במערכת התכנון:
-
יצירת "מסלול ירוק" לאישור מהיר: המפעילים מציעים ליצור מסלול אישור מזורז ויעיל במיוחד עבור תשתיות 5G קריטיות, בדומה למודלים שיושמו בהצלחה במדינות אחרות. דרום קוריאה, לדוגמה, אימצה מדיניות דומה והצליחה להשיג כיסוי 5G של למעלה מ-90% מהאוכלוסייה תוך תקופה של שנתיים בלבד.
-
עדכון תקנות הגובה המגבילות: המפעילים קוראים לעדכון תקנות התכנון הנוכחיות ולאפשר גובה אנטנות גבוה יותר באזורים מסוימים, תוך התחשבות בצרכי הכיסוי ובשיקולים סביבתיים. דוגמה מיפן, שם שינוי דומה במדיניות הגובה הוביל להאצה משמעותית של קצב פריסת רשתות ה-5G בכ-40%.
-
עידוד שיתוף תשתיות בין מפעילים: המפעילים מציעים לעודד ולתמרץ שיתוף פעולה בתשתיות בין חברות הסלולר השונות. מחקר של ארגון GSMA העלה כי שיתוף תשתיות יכול להפחית את עלויות הפריסה בכ-30%, ובכך לייעל את התהליך ולחסוך במשאבים.
ההשלכות ההרסניות של אי-ביצוע רפורמה:
כישלון בהטמעת רפורמות משמעותיות במערכת התכנון עלול להוביל להשלכות מרחיקות לכת על עתידה הדיגיטלי והכלכלי של בריטניה:
-
העמקת הפער הדיגיטלי: אזורים כפריים ומרוחקים בצפון אנגליה, אשר סובלים ממילא מכיסוי סלולרי חלקי, עלולים להישאר מאחור ולא ליהנות מיתרונות טכנולוגיית ה-5G עד שנת 2035 ואף מאוחר יותר. נכון להיום, כ-9% מהאזורים הכפריים בבריטניה עדיין לא נהנים מכיסוי 4G מלא, עובדה הממחישה את גודל האתגר.
-
פגיעה בתחרותיות הכלכלית: בעידן הגלובלי התחרותי, תשתית 5G מתקדמת היא מרכיב קריטי למשיכת השקעות ולעידוד חדשנות. חברות טכנולוגיה בינלאומיות עלולות להעדיף להקים מרכזי פיתוח ומחקר במדינות אחרות בעלות תשתית 5G מפותחת ונגישה יותר. מחקר של חברת Deloitte מעריך כי אימוץ מהיר של טכנולוגיית ה-5G יכול להוסיף כ-1.3 טריליון ליש"ט לכלכלה הגלובלית עד שנת 2030, נתון הממחיש את הפוטנציאל הכלכלי העצום שבריטניה עלולה להפסיד.
מסקנה: שעת המבחן של בריטניה בעידן הדיגיטלי
המניפסט הדיגיטלי הנוקב של מפעילי הרשתות הסלולריות בבריטניה מהווה קריאת השכמה ברורה וחד משמעית. הוא מדגיש את הצורך הדחוף והבלתי מתפשר ברפורמה מקיפה ויעילה במערכת התכנון הממשלתית כדי לאפשר פריסה מהירה וחלקה של רשתות ה-5G ברחבי המדינה. ללא שינויים משמעותיים ומהירים, ההבטחה השאפתנית לכיסוי אוניברסלי עד שנת 2030 נראית רחוקה מתמיד ואף בלתי מציאותית.
המצב הנוכחי מדגיש את החשיבות העצומה של שיתוף פעולה הדוק ופורה בין הממשלה, הרגולטורים ותעשיית התקשורת הסלולרית. רק באמצעות דיאלוג פתוח, הבנה משותפת ופעולה מתואמת ניתן יהיה להבטיח שבריטניה לא תישאר מאחור במרוץ הטכנולוגי העולמי ותממש את מלוא הפוטנציאל הכלכלי והחברתי הגלום במהפכת ה-5G. עתידה הדיגיטלי של בריטניה תלוי בכך.