חדשות טכנולוגיה
מתחת לפני הים: הסיפור הסודי של החברה המסייעת לארה"ב במאבקה הטכנולוגי מול סין



המלחמה הסודית על עורקי האינטרנט העולמיים והחברה האמריקאית שנלחמת בסין
בעידן המידע, בו נתונים הם הנפט החדש והקישוריות הדיגיטלית היא חמצן לקיום הכלכלה הגלובלית, תשתיות האינטרנט הפכו לזירת קרב חשאית אך קריטית במלחמה הקרה הטכנולוגית המתנהלת בין ארצות הברית לסין. במרכז המערכה התת-ימית הזו עומדת חברה אמריקאית צנועה יחסית בשם SubCom, ענקית שקטה המתמחה בהנחת ותחזוקת כבלים תת-ימיים – אותם "עורקים דיגיטליים" בלתי נראים המהווים את הבסיס לתקשורת הגלובלית המודרנית.
SubCom, שבסיסה בעיירה ניו ג'רזי השקטה, היא אחת השחקניות הדומיננטיות בעולם בתחום הכבלים התת-ימיים, ענף הנדסי ולוגיסטי מורכב ועתיר ידע. על פי דיווחים בלעדיים של סוכנות הידיעות רויטרס, החברה ממלאת תפקיד מפתח וסמוי בסיוע לממשל האמריקאי במאמציו האסטרטגיים לבלום את ההשפעה הסינית הגוברת על תשתיות האינטרנט הגלובליות, מאבק המתנהל הרחק מעין הציבור, מתחת לפני הגלים הסוערים של האוקיינוס.
החשיבות האסטרטגית של הכבלים התת-ימיים: עמוד השדרה של העולם המקוון
כבלים תת-ימיים אינם רק פיסת טכנולוגיה אנכרוניסטית בעידן הלוויינים. הם למעשה עמוד השדרה הבלתי מעורער של האינטרנט העולמי, ומעבירים כ-95% מתעבורת האינטרנט הבינלאומית – נתונים, קול, וידאו וכל פיסת מידע דיגיטלי אחרת החוצה יבשות ואוקיינוסים במהירות האור. השליטה בתשתיות קריטיות אלו מעניקה יתרון אסטרטגי עצום למדינה המחזיקה בה, הן מבחינה כלכלית – שליטה בנתיבי המסחר הדיגיטלי – והן מבחינה ביטחונית – יכולת השפעה על זרימת המידע העולמית.
המאבק העולמי על השליטה בים הדיגיטלי: ארצות הברית מול סין
בעשור האחרון, סין השקיעה מאמצים ניכרים ומשאבים עצומים בהרחבת נוכחותה בתחום הכבלים התת-ימיים, בעיקר באמצעות חברת Huawei Marine Networks (ששמה שונה מאוחר יותר ל-HMN Tech). חברה זו, שהייתה בעבר בבעלות ענקית הטלקום הסינית Huawei, הפכה לשחקן משמעותי בשוק העולמי של הנחת כבלים תת-ימיים, והדבר עורר דאגה גוברת בקרב גורמים בממשל האמריקאי ובקרב בעלות בריתה.
ארצות הברית, מצידה, החלה לפעול באופן נמרץ כדי לבלום את התפשטות ההשפעה הסינית בתחום זה, תוך שימוש בשילוב של כלים דיפלומטיים, כלכליים ולעתים אף חשאיים. המטרה הייתה ברורה: לשמור על ההגמוניה האמריקאית בתחום תשתיות האינטרנט הגלובליות ולמנוע מצב בו סין תהפוך לשחקן דומיננטי מדי בעורקי התקשורת הדיגיטלית של העולם.
תפקידה החשאי של SubCom: שיתוף פעולה מתחת לפני השטח
על פי הדיווחים המצביעים על מעורבותה העמוקה של SubCom במאבק הטכנולוגי מול סין, החברה האמריקאית שיתפה פעולה באופן הדוק עם הממשל האמריקאי במספר מישורים רגישים ואסטרטגיים:
- מודיעין טכנולוגי קריטי: SubCom, בזכות מעמדה המוביל בתעשייה, סיפקה לממשל האמריקאי מידע מודיעיני טכנולוגי בעל ערך רב על הטכנולוגיות, היכולות והאסטרטגיות של מתחרותיה הסיניות בתחום הכבלים התת-ימיים. מידע זה סייע לגורמי הממשל לגבש מדיניות אפקטיבית להתמודדות עם האתגר הסיני.
- לובי דיפלומטי חשאי: SubCom הפעילה, בשיתוף פעולה עם הממשל, מאמצי לובי דיפלומטיים מאחורי הקלעים במטרה לשכנע מדינות ברחבי העולם לבחור בטכנולוגיה אמריקאית של הנחת כבלים תת-ימיים על פני טכנולוגיה סינית, תוך הדגשת שיקולי אבטחה ומהימנות.
- הובלת פרויקטים אסטרטגיים: SubCom הובילה מספר פרויקטים חשובים ורגישים להנחת כבלים תת-ימיים, אשר נתפסו כקריטיים עבור האינטרסים האסטרטגיים של ארצות הברית ובעלות בריתה, תוך עקיפת השפעה סינית פוטנציאלית על נתיבי תקשורת אלו.
ההשלכות הגלובליות של המאבק התת-ימי: מי שולט בזרם המידע?
המאבק המתנהל מתחת לפני האוקיינוסים על השליטה בתשתיות האינטרנט התת-ימיות אינו עניין אזוטרי הנוגע למעצמות בלבד. הוא משפיע באופן ישיר ועקיף על כל משתמשי האינטרנט ברחבי העולם ומעלה שאלות קריטיות הנוגעות לעתיד המרחב הדיגיטלי:
- אבטחת מידע גלובלית: השאלה מי שולט בתשתיות הפיזיות של האינטרנט מעלה חששות כבדים בנוגע לאבטחת המידע. באופן תיאורטי, גורם בעל גישה או שליטה בכבלים התת-ימיים יכול לנטר, ליירט או אפילו לשבש את התעבורה העצומה של מידע העוברת בהם.
- ריבונות דיגיטלית: מדינות רבות ברחבי העולם מביעות דאגה גוברת בנוגע לתלות שלהן בתשתיות אינטרנט הנמצאות בשליטה של מעצמות זרות. השאיפה לריבונות דיגיטלית, כלומר היכולת של מדינה לשלוט ולפקח על התשתיות הדיגיטליות שלה, הופכת למרכזית יותר ויותר.
- תחרות כלכלית עולמית: השליטה בתשתיות האינטרנט הגלובליות מעניקה יתרון תחרותי משמעותי בכלכלה הדיגיטלית העולמית. גישה מהירה, אמינה ומאובטחת לתשתית אינטרנט חזקה היא קריטית עבור עסקים, ממשלות וצרכנים כאחד.
מבט אל העתיד: מאבק מתמשך מתחת לפני הגלים
ככל שהעולם הופך למקושר יותר ויותר, והתלות בתקשורת דיגיטלית רק הולכת וגוברת, חשיבותם האסטרטגית של הכבלים התת-ימיים תמשיך לגדול. המאבק הטכנולוגי והגיאופוליטי בין ארצות הברית לסין בתחום זה צפוי להימשך ואף להתעצם בשנים הקרובות, כאשר כל צד מנסה לבסס את עליונותו במרחב הדיגיטלי התת-ימי.
SubCom, וחברות דומות לה ברחבי העולם, ימשיכו למלא תפקיד מפתח וסמוי בעיצוב העתיד הדיגיטלי של העולם. השאלה הגדולה שנותרה פתוחה היא האם הקהילה הבינלאומית תצליח למצוא איזון עדין בין אינטרסים לאומיים מנוגדים לבין הצורך הדוחק בתשתית אינטרנט גלובלית, פתוחה, מאובטחת ונגישה לכל.
בעוד שהמאבק הטכנולוגי בין המעצמות ממשיך להתחולל מתחת לפני הגלים, רובנו, משתמשי הקצה, נמשיך ליהנות מהפירות המדהימים של מהפכת התקשורת הגלובלית – בתקווה שהיא תישאר פתוחה, חופשית ונגישה לכל, ללא הפרעות נסתרות או השפעות זרות בלתי רצויות. הסיפור הסודי של המאבק על עורקי האינטרנט העולמיים ממשיך להתפתח מתחת לפני הים, וההשלכות שלו על עתיד העולם הדיגיטלי הן עצומות.