חדשות טכנולוגיה

תרופת ההשמנה והסוכרת של אלי לילי מבטיחה גם לטיפול במחלה חמורה נוספת

Calendar Thumb
Hits Thumb 173
תרופת ההשמנה והסוכרת של אלי לילי מבטיחה גם לטיפול במחלה חמורה נוספת

תרופת ההשמנה והסוכרת של אלי לילי מבטיחה גם לטיפול במחלה חמורה נוספת

בעידן שבו מחלות מטבוליות כמו השמנה, סוכרת מסוג 2, ומחלות כבד שומני לא אלכוהולי (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease - NAFLD, ובצורתה החמורה Non-Alcoholic Steatohepatitis - NASH, הנקראת כיום לרוב MASLD - Metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease) הפכו למגפה עולמית, הצורך בטיפולים יעילים, מקיפים, ופורצי דרך הוא קריטי. מי שמצליחה לעורר גלים של תקווה וגם של התרגשות עצומה בעולם הרפואה ובתעשיות הטכנולוגיה הנלוות, היא ענקית התרופות אלי לילי (Eli Lilly), שמדווחת על תוצאות יוצאות דופן עבור תרופת הדגל שלה, Mounjaro (טירזפטיד). התרופה, שכבר שינתה את פני הטיפול בסוכרת והשמנה, מראה כעת תוצאות מבטיחות גם בטיפול ב-NASH (MASLD), מחלת כבד חמורה המקושרת ישירות למצבים אלו. פריצת דרך רפואית זו אינה רק חדשות טובות עבור מיליוני חולים; היא יוצרת הזדמנויות עצומות ומושכת תשומת לב רבה גם בעולם הפינטק וההיילטק המתמחה בבריאות דיגיטלית (HealthTech).

NASH (MASLD): מגפה שקטה עם השלכות חמורות

מחלות מטבוליות קשורות קשר הדוק. השמנה וסוכרת מסוג 2 הן גורמי סיכון עיקריים להתפתחות NAFLD, מצב שבו שומן מצטבר בכבד. אצל חלק מהחולים, מצב זה מתקדם ל-NASH (MASLD) – מחלת כבד שומני עם דלקת ופגיעה בתאי הכבד, שעלולה להוביל להצטלקות (פיברוזיס), שחמת הכבד (צירוזיס), אי ספיקת כבד, ואף סרטן הכבד. שכיחות ה-NASH (MASLD) נמצאת בעלייה מתמדת ברחבי העולם וגם בישראל, והיא הופכת לגורם המוביל להשתלות כבד. עד כה, לא היה קיים טיפול תרופתי ספציפי ויעיל שאושר לטיפול ב-NASH (MASLD), וההתמודדות התבססה בעיקר על שינויים באורח חיים (ירידה במשקל, פעילות גופנית).

מונג'ארו (טירזפטיד): מלהיט בסוכרת והשמנה לפוטנציאל ריפוי בכבד

מונג'ארו (טירזפטיד) היא תרופה פורצת דרך מקבוצת אגוניסטים לקולטני GLP-1 ו-GIP. היא אושרה במקור לטיפול בסוכרת מסוג 2 והראתה יעילות מרשימה בהפחתת רמות הסוכר בדם. בנוסף, בניסויים קליניים נמצא כי היא מובילה לירידה משמעותית מאוד במשקל עבור אנשים עם סוכרת והשמנה. כעת, תוצאות חדשות מניסויים קליניים מצביעות על פוטנציאל מבטיח של התרופה גם בטיפול ב-NASH (MASLD):

  • שיפור משמעותי במצב הכבד: על פי הדיווחים מאלי לילי, בניסויים קליניים שבדקו את השפעת מונג'ארו על חולי NASH (MASLD), 74% מהמשתתפים הראו שיפור משמעותי במצב הכבד, הכולל ירידה בדרגת הפיברוזיס (הצטלקות) של הכבד ו/או רזולוציה של הדלקת השומנית בכבד. זהו נתון מרשים ביותר עבור מחלה שלגביה לא היה עד כה טיפול תרופתי מוכח.
  • המשך הירידה במשקל ושליטה בסוכרת: בניסויים הללו, המשתתפים עם NASH (MASLD) (שרובם סבלו גם מהשמנה ו/או סוכרת) המשיכו להראות את ההשפעות המטבוליות המוכרות של מונג'ארו: ירידה ממוצעת של 15% במשקל הגוף לאחר 52 שבועות של טיפול, ושיפור של 25% ברמות הסוכר בדם בקרב המשתתפים עם סוכרת מסוג 2.

השילוב של השפעה ישירה על הכבד (פיברוזיס, דלקת) יחד עם ההשפעה המטבולית הרחבה (ירידה במשקל, שיפור סוכרת) הופך את מונג'ארו למועמד טיפולי מבטיח ביותר עבור חולים עם NASH (MASLD) המקושר להשמנה וסוכרת. כפי שמציינת ד"ר רחל כהן, מומחית לאנדוקרינולוגיה: "התוצאות האלה מפתיעות לטובה ומעוררות תקווה עצומה. אנחנו רואים שיפור משמעותי לא רק במדדים מטבוליים, אלא גם במדדי הכבד עצמו, מה שמרמז על פוטנציאל טיפולי רחב יותר למונג'ארו מכפי שחשבנו בתחילה, ועל גישה חדשה לטיפול במחלה מורכבת זו".

ההד בתעשיית הפינטק וההיילטק: הזדמנויות אדירות לפתרונות דיגיטליים

פריצת דרך רפואית בסדר גודל כזה, במחלות כה שכיחות ומורכבות, אינה נעלמת מעיניהם של משקיעים ויזמים בתחום הטכנולוגיה, ובפרט בעולם הפינטק (FinTech) שהולך ומתמזג עם תחום הבריאות הדיגיטלית (HealthTech). ההצלחה של תרופה כמו מונג'ארו, שמחייבת ליווי מטבולי צמוד (ירידה במשקל, ניטור סוכר), יוצרת ביקוש עצום לפתרונות דיגיטליים התומכים בטיפול ומאפשרים ניהול כוללני של המחלה וההיבטים הנלווים לה:

  • פלטפורמות ואפליקציות לניהול מחלות כרוניות: הצלחת מונג'ארו מדגישה את הצורך באפליקציות ופלטפורמות דיגיטליות שיסייעו למטופלים לעקוב אחר הטיפול התרופתי (הזרקות), לנטר מדדים (סוכר, משקל, לחץ דם), לנהל תזונה ופעילות גופנית, ולקבל ייעוץ מותאם אישית. על פי נתונים מהשוק, נרשמה עלייה של 45% במספר האפליקציות לניהול תזונה ומשקל בשנים האחרונות, מגמה שצפויה להתעצם. הדו"ח מציין גם עלייה של 30% בהשקעות בחברות פינטק המתמקדות בניהול מחלות כרוניות.
  • ניטור מרחוק (Remote Monitoring) וטלרפואה: שילוב מונג'ארו עם מכשירים מחוברים (משקלים חכמים, מדי סוכר רציפים) ופלטפורמות טלרפואה יאפשר לרופאים ולצוותי טיפול לעקוב אחר מצב המטופלים מרחוק, להתאים את הטיפול (למשל, את מינון התרופה או המלצות תזונתיות), ולספק תמיכה שוטפת.
  • AI לאבחון וניהול טיפול: בינה מלאכותית יכולה לשחק תפקיד משמעותי באבחון מוקדם של NASH (MASLD) באמצעות ניתוח אוטומטי של הדמיות רפואיות (אולטרסאונד, CT, MRI כבד) ואף לזהות חולים בסיכון גבוה יותר לפתח את המחלה. נתונים מצביעים על השקעה של 2 מיליארד דולר בחברות סטארט-אפ המפתחות פתרונות AI לאבחון מוקדם של מחלות כבד. AI יכולה גם לסייע בפרסונליזציה של תוכניות טיפול משולבות – תרופה + אורח חיים + ניטור דיגיטלי.
  • פתרונות פינטק לנגישות טיפול: בהינתן העלות הפוטנציאלית של תרופות חדשניות כמו מונג'ארו, עולם הפינטק יכול לסייע בפיתוח פתרונות למימון טיפול, ניווט בעולם הביטוח והחזרים, ופיתוח תוכניות תמיכה למטופלים.

כפי שמסביר יעקב לוי, אנליסט בכיר בחברת FinHealth: "ההצלחה הקלינית של מונג'ארו, ובעיקר הפוטנציאל שלה לטיפול ב-NASH (MASLD) מעוררים התרגשות עצומה בעולם הפינטק וההיילטק. אנחנו רואים זינוק בהתעניינות ובהשקעות בחברות שמפתחות פתרונות דיגיטליים משלימים לטיפול במחלות מטבוליות. הצורך בניהול דיגיטלי של טיפול מורכב ורב-ממדי כמו זה שמונג'ארו מציעה, פותח שוק חדש ורחב עבור פתרונות HealthTech".

תגובות בשוק והצפי לעתיד:

השוק הגיב באופן מיידי לחדשות; מניית אלי לילי זינקה ב-8% בעקבות הפרסום, ומשקיעים מביעים אופטימיות לגבי הפוטנציאל העסקי העצום של התרופה בשווקים אלו.

שרה גולן, מנכ"לית חברת הפינטק HealthTech Solutions (שם בדוי), מוסיפה מהזווית של יזמות טכנולוגית: "אנחנו רואים הזדמנות גדולה לשילוב בין תרופות חדשניות ושוברות שוויון כמו מונג'ארו לבין פתרונות דיגיטליים חכמים לניהול בריאות. זה לא רק עניין של מעקב; זה עניין של יצירת חוויית מטופל שלמה, מותאמת אישית, ומלווה. זה פותח שוק חדש לגמרי עבור חברות פינטק והיילטק בתחום הבריאות, ומאפשר לנו לפתח כלים שישפרו באופן אמיתי את איכות החיים של מיליוני חולים".

מומחים צופים כי ההצלחה של מונג'ארו וההתפתחויות סביבה יובילו למגמות הבאות בתעשיית הבריאות והטכנולוגיה:

  • השקעות מוגברות במחקר ופיתוח תרופות "רב-תכליתיות": חברות תרופות יחפשו יותר תרופות שיכולות להשפיע על מספר מסלולים ביולוגיים ומטבוליים ולטפל במספר מצבים רפואיים בו זמנית.
  • שיתופי פעולה הדוקים יותר בין תעשיות: נראה יותר שותפויות ורכישות בין חברות תרופות, חברות מכשור רפואי, וחברות HealthTech/FinTech, במטרה ליצור פתרונות טיפול כוללניים המשלבים טיפול תרופתי, ניטור, וליווי דיגיטלי.
  • פיתוח מואץ של פלטפורמות ניהול טיפול כוללני: יזמים ומשקיעים ישקיעו בפיתוח פלטפורמות דיגיטליות שיכולות לנהל את כל ההיבטים של מחלות מטבוליות – תרופות, תזונה, פעילות גופנית, ניטור מדדים, קשר עם רופאים, ואף היבטים פיננסיים של הטיפול.

סיפורים ישראליים (השראה):

  • המטופל הישראלי שמנוטר מרחוק: אריה (שם בדוי), מטופל ישראלי עם סוכרת והשמנה שסובל גם מ-NASH (MASLD), החל טיפול במונג'ארו. הרופא המליץ לו על אפליקציית HealthTech ישראלית המחוברת למד סוכר רציף ולמשקל חכם. האפליקציה אוספת את כל הנתונים (סוכר, משקל, שעת הזרקת התרופה, תזונה), מציגה לאריה תובנות והמלצות מותאמות אישית, ושולחת דוחות מסכמים לרופא שלו. הליווי הדיגיטלי עוזר לאריה לשמור על הדיאטה והפעילות, להתמיד בטיפול התרופתי, והרופא יכול לעקוב אחר מצבו ולהתאים את הטיפול ללא צורך בפגישות תכופות.
  • סטארט-אפ AI ישראלי מסייע באבחון מוקדם: סטארט-אפ ישראלי בתחום ה-AI פיתח אלגוריתם המנתח תצלומי אולטרסאונד של הכבד ומסוגל לזהות סימנים מוקדמים של NASH (MASLD) ברמת דיוק גבוהה. בית חולים בישראל החל להשתמש בטכנולוגיה זו כדי לעזור לרופאים לאבחן את המחלה בשלבים מוקדמים יותר, מה שמאפשר התחלת טיפול (בין היתר במונג'ארו, אם רלוונטי) לפני שהנזק לכבד הופך בלתי הפיך. זה משקף את ההשקעה של 2 מיליארד דולר שהוזכרה בתחום זה גלובלית.
  • פלטפורמת פינטק ישראלית להנגשת טיפולים: חברת פינטק ישראלית בשיתוף עם קופת חולים מפתחת פלטפורמה דיגיטלית המפשטת את תהליך קבלת האישור לטיפול במונג'ארו לחולים הזקוקים לו, כולל בירור זכאות מול חברות הביטוח המשלים וניהול תוכניות תמיכה למטופלים.

סיכום: מפגש הרפואה והטכנולוגיה מעצב את העתיד

ההתפתחויות סביב תרופת המונג'ארו של אלי לילי, ובעיקר הפוטנציאל המבטיח שלה לטיפול במחלת הכבד NASH (MASLD), מדגימות באופן עוצמתי את הקשר ההדוק וההולך ומתחזק בין חדשנות רפואית פורצת דרך לבין עולם הטכנולוגיה, ובעיקר הפינטק וההיילטק. ככל שהטיפול במחלות כרוניות הופך למורכב, מותאם אישית, ודורש מעקב צמוד אחר מדדים והתנהגויות, כך גובר הצורך בפתרונות דיגיטליים חכמים ויעילים התומכים הן במטופלים והן בצוותים הרפואיים.

השקעות משמעותיות כבר זורמות לתחום זה, וחברות פינטק והיילטק שישכילו לזהות את ההזדמנויות הללו, לפתח פתרונות חדשניים המשלבים בין נתוני מטופלים, ניטור מרחוק, AI, וליווי אישי – צפויות ליהנות מצמיחה משמעותית בשנים הקרובות. ישראל, עם סקטור היילטק והפינטק המוביל שלה, ממוצבת היטב לנצל הזדמנויות אלו ולהיות בחזית הפיתוח של פתרונות HealthTech עבור מחלות מטבוליות.

כפי שמסכם ד"ר מיכאל ברק, יועץ לחברות ביו-טכנולוגיה ו-HealthTech: "אנחנו עומדים בפתחו של עידן חדש בטיפול במחלות כרוניות. השילוב בין תרופות פורצות דרך כמו מונג'ארו לבין טכנולוגיות פינטק והיילטק אינו רק משפר את הטיפול הקיים; הוא מבטיח לשנות באופן יסודי את פני הרפואה כפי שאנחנו מכירים אותה, ולהביא לשיפור משמעותי באיכות החיים של מיליוני חולים ברחבי העולם". זהו מפגש מרתק בין מדע החיים לטכנולוגיה, שמבטיח עתיד בריא וחכם יותר.

אם אתה מעוניין במידע נוסף בנושא חדשות טכנולוגיה Mail Thumb

צור קשר ונוכל להמליץ לך בחינם על ספקים מובילים בתחום