עסקים
פקיד סיני בכיר מזהיר: עליות מכסים עתידיות של ארה"ב יחזרו כבומרנג



פקיד סיני בכיר מזהיר: עליות מכסים עתידיות של ארה"ב יחזרו כבומרנג
בין אם נרצה ובין אם לא, המתח בין ארצות הברית לסין נמשך ובסימן מדאיג של עליות מכסים נוספות שמעלות את רף הדאגות הכלכליות. פקיד בכיר בממשלת סין התריע כי כל העלאת מכסים עתידית מצדה של ארה"ב על סחורות מסין עשויה להחזיר את עצמה כבומרנג ולהשפיע לרעה על הכלכלה האמריקאית. הפקיד, שקיווה לשפר את השיחות הסותרות בין המדינות, הזהיר שההחלטה להטיל מכסים חדשים עלולה להוביל את ארצות הברית לחסמים כלכליים משמעותיים.
הקשר בין מכסים לכלכלה
מכסים, שהם למעשה מסים המוטלים על סחורות שהמדינה מייבאת, בדרך כלל נובעים מנסיבות ממשלתיות שמטרתן להגן על התעשייה המקומית. עם זאת, לא ניתן להתעלם מההשלכות השליליות מכך על הציבור הרחב. מכסים יכולים להוביל לעלייה במחירים ומכאן עלויות החיים. לדוגמא, מלחמת הסחר שנמשכה בשנים 2018-2019 היטלטלה בכבדות בין הצדדים, כאשר מוכיחים מסמכים רשמיים שמדובר בעלויות נוספות שהכבידו על משקי הבית האמריקאיים, אשר התמודדו עם הוצאות מוגדלות של כ-1,400 דולר בשנה ככל שהלחץ הגובר עלה.
ההקשרים ההיסטוריים והכלכליים
נראה שהיחסים בין ארה"ב לסין עברו תקופות שונות של שיפור מוחשי והידרדרות חמורה. על פי דו"ח שנערך על ידי מכון מחקר כלכלי, בשנים האחרונות היינו עדים לעלייה בתחושות של חוסר אמון מצד פקידים בכירים בשני הצדדים, דבר שהוביל להשלכות מדיניות משמעותיות בשוק הגלובלי. חוסר השקט הזה, שנראה שהולך ומתרקם, מביא את הכלכלה העולמית לפגיעות נוספות ובסיכומו של דבר, הוא מעלה את השאלה האם יש עדיין אפשרות לשולחן מו"מ פורה?
פרטי השוק הנוכחי
- ב-2021, ייבוא הסחורות של ארה"ב מסין הסתכם ב-505.6 מיליארד דולר, עלייה של 8.1% לעומת השנה הקודמת.
- באותה שנה, הייצוא של ארה"ב לסין עמד על 151.1 מיליארד דולר, דבר המעיד על פער בולט המוביל לסיכונים כלכליים.
תגובות הממשל הסיני
בהתחשב בהערכות הנוכחיות, כל העלאת מכס נוספת על סחורות סיניות עלולה לשבש את שוקי המסחר הבינלאומיים ולהשפיע לדיכוי על התעסוקה בארצות הברית. מנהיגים סיניים הצהירו כי הם מבקשים להדגיש לעולם כי אין בכוונתם להיכנע ללחצים חיצוניים, וכי יש להבין שהנזקים לכלכלה הסינית עשויים להחזיר פגיעות כלפי הכלכלה האמריקאית. תחזיות קודמות מצביעות כי העלאה נוספת עשויה למחק כחצי אחוז מהתוצר הלאומי הגולמי של ארצות הברית, כאשר ניתוחים ממכוני מחקר מוכיחים נתונים אלו.
השפעות רחבות
נראה כי ההליכים הנוכחיים בתהליך המלחמת סחר שבין סין לארה"ב לא רק שמזיקים לצדדים המעורבים אלא גם מהווים איום לכלכלה הכללית. חברות רבות בענפי טכנולוגיה ונדל"ן, בין היתר, מוצאות את עצמן על כידון השפעות חשובות המובילות לתנודות בשוק. לדברי כלכלנים, עסקים, ופוליטיקאים עד כה, מצב זה לא יכול להבטיח בעתיד הפוך.
מיער בגסות העימותים
יש לציין כי בשקידות מרובות, ישנם גורמים בקהילה העסקית ובממשלות הממליצים לנסות וליצור גישה בונה יותר במטרה להימנע ממאבקים עתידיים שעלולים להדרדר למצב לא נעים. זה יכול לכלול חיבור מחדש של העניין הכלכלי וצרכים המשותפים בין המדינות במטרה לשוב ולפתח תקשורת נכונה.
סיכום ומבט לעתיד
בהתבסס על הנתונים ומצב השוק הנוכחי, מדאיג לחשוב כי מלחמת הסחר המתמשכת יכולה להתרחב ולפגוע בתחומים רבים. יש להציע מערכות יחסים חזקות יותר בין הממשלות והעסקים משני הצדדים, כאשר יש לפעול גם להקטנת תסמיני חוסר האימון כדי לא להכניס את הכלכלה העולמית לסערות נוספות. צריכים להיות חידושים ורעיונות יצירתיים אשר יובילו לדרך חדשה לפתרונות שיתמכו בכל הצדדים ובכך לשדר אמינות אופטימית, אשר לדעת רבים היא המפתח לחדשות עסקים חיוביות בעתיד.