עסקים
מעבר תעשיית הרכב לרכבים חשמליים: התפתחות מרשימה על אף אתגרים פוליטיים



מעבר תעשיית הרכב לרכבים חשמליים: התפתחות מרשימה על אף אתגרים פוליטיים
בשנים האחרונות, תעשיית הרכב עברה מהפך משמעותי בכל הנוגע לרכבים חשמליים (EV). חברות רבות החלו להשקיע במזעור השפעות הסביבה ובקידום טכנולוגיות ירוקות על מנת לעמוד בדרישות המתרקמות של השוק. עם זאת, האיומים ליישם מיסוי רכבים חשמליים מצד הנשיא לשעבר דונלד טראמפ עוררו סערה בשורות התעשייה. אך נראה כי תעשיית הרכב ממשיכה בדרכה באמצעות פיתוח מתמשך והשקעות נרחבות. חדשות עסקים מעידות על כך שנכון לעכשיו, ישנו רצון עז מצד המובילים בתעשייה להמשיך ולהשקיע בטכנולוגיות ירוקות למרות האתגרים.
רקע והקשר למעבר לרכב חשמלי
על פי נתוני חברת Bloomberg New Energy Finance, שיעור השוק של רכבים חשמליים צפוי לעלות מ-9% בשנת 2021 ל-58% עד 2040. תחזיות אלו מצביעות על הכרת הצרכנים בחשיבות המעבר לדלקים מתחדשים, והצפי הוא שכבר עד לשנת 2025 יימכרו יותר מ-24 מיליון רכבים חשמליים ברחבי העולם, זינוק משמעותי בהשוואה ל-9.5 מיליון שנמכרו בשנת 2021.
חברות מרכזיות בתעשיית הרכב, כמו טסלה, ניסאן, ג'נרל מוטורס ופורד, עוסקות בפיתוח ובייצור דגמים חדשים של רכבים חשמליים, ומשקיעות רבות במו"פ ובחדשנות טכנולוגית. טסלה, לדוגמה, זכתה להצלחות מרובות בשוק זה הודות להשקעה במערכות סולאריות וביותר רכבים עם טכנולוגיית סוללה מתקדמת.
האתגרים והאיומים על תעשיית הרכב
כחלק מהקמפיין שלו במהלך כהונתו, טראמפ הושיב חוק המתכוון להטיל מיסוי על רכבים חשמליים, מה שיכול לערער את התמיכה הציבורית במעבר לרכב חשמלי. החוק הזה נועד למנוע הקלות המאפשרות לצרכנים לרכוש רכבים חשמליים בעלויות נמוכות יותר, ותוך כך להרתיע את החברה ממעבר בסופו של דבר לשימוש ברכבים ירוקים. עם זאת, על פי דו"ח מאת International Energy Agency (IEA), הסרת התמיכות לא תגרום לירידה בחשיבות המעבר לרכב חשמלי. למעשה, צרכנים רבים בוחרים ברכבים ידידותיים לסביבה מתוך הבנה של הסכנות הנובעות משינויי אקלים והשלכותיהם.
ההשפעות הכלכליות של המעבר לרכב חשמלי
למעבר לרכבים חשמליים, יתרון לא רק מבחינה סביבתית אלא גם כלכלית. לפי מחקר שערך McKinsey & Company, המעבר לרכבים חשמליים צפוי לחסוך עשרות מיליארדי דולרים בעלויות דלק בכל שנה ברחבי העולם. מחקרים שונים מראים כי מעל ל-65% מהצרכנים מודעים לסכנות השינוי האקלימי ומעדיפים לנקוט בפעולה חיובית על ידי רכישת רכבים חשמליים. כל אלו מעידים על הפוטנציאל הכלכלי העצום הקיים בתחום.
תגובות והשפעות בעתיד
לאחר הצגת האיומים הפוליטיים, יזמים וצרכנים כאחד החלו להפגין עניין גובר בתרבות רכבים ירוקים. חברות רכב רבות הציבו מטרות שאפתניות, כאשר ג'נרל מוטורס הצהירה כי עד 2035 כל רכבי החברה יהיו חשמליים בלבד. מעבר לזה, מדינות רבות משקיעות משאבים רבים בתשתיות טעינה לרכבים חשמליים, ובארה"ב רשות האנרגיה מתכננת השקעות משמעותיות על מנת לקדם פתרונות ירוקים.
הממשלות אינן רוגשות לעדכון מערכת המיסוי החלשה כמו זו שהציע טראמפ, אך הדוברים בתעשייה מצביעים על כך שנגן התמריצים אינו חשוב כמו הפיתוחים הטכנולוגיים בעשורים הקרובים. עמדות צרכנים משתנות מצביעות על הכרה נרחבת בעשייה ירוקה, ונראה שהמהלך הזה יימשך בחודשים ובשנים הבאות.
סיכום ותצפית לעתיד
למרות האתגרים הפוליטיים המוצבים על פתחם של השחקנים החדשים והוותיקים בתעשיית הרכב, המגמה מתירה רושם עז של המשכיות. הביקוש הגובר לרכבים חשמליים, השפעות פוליטיות בהקטנה, ותמיכה גוברת מצד הצרכנים מצביעים על כך שהתקדמות בתחום זה לא תעצר. על פי התחזיות, תעשיית הרכב תמשיך להתפתח, כאשר רכבים חשמליים יהפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף העירוני. בסופו של דבר, המעבר הנרחב יכול להוביל לשיפור משמעותי באיכות הסביבה ולחתירה למטרות קיימות.”