עסקים
אייר פראנס-ק.ל.מ שוקלת רכישת אייר יורופה – מהלך שישפיע על שוק התעופה האירופי



שמי אירופה רועשים: אייר פראנס-ק.ל.מ בוחנת השתלטות על אייר יורופה – מהלך שעשוי לשנות את מאזן הכוחות בשוק התעופה היבשתי והטרנס-אטלנטי
ענף התעופה העולמי, ובפרט השוק האירופי, ידוע בדינמיות הבלתי פוסקת שלו, בתחרות עזה בין שחקנים ותיקים ועולים חדשים, ובתנועה מתמדת של מיזוגים ורכישות כחלק מאסטרטגיית הישרדות וצמיחה. בתוך זירה תחרותית זו, צצה לאחרונה ידיעה בעלת פוטנציאל משמעותי לטלטל את מאזן הכוחות, בעיקר בשוק הספרדי ובקווים לאמריקה הלטינית: קבוצת גלוביה (Globavia), בעלת חברת התעופה הספרדית אייר יורופה (Air Europa), אישרה כי קיבלה פניות רשמיות מקבוצת אייר פראנס-ק.ל.מ (Air France-KLM) המביעות עניין עמוק ברכישת חלקים מחברת התעופה הספרדית, ואף את השליטה עליה בטווח הארוך. מהלך זה, אם יצא לפועל, צפוי להשפיע באופן ניכר על הנוסעים, התחרות, ורשתות הקווים ברחבי אירופה ומעבר לים.
אייר פראנס-ק.ל.מ: ענקית תעופה עם שאיפות התרחבות
קבוצת אייר פראנס-ק.ל.מ היא אחת משלוש קבוצות התעופה הגדולות באירופה (לצד לופטהנזה ו-IAG) ואחת המשפיעות ביותר בעולם. היא נוצרה בשנת 2004 ממיזוגן של חברות הדגל של צרפת והולנד, אייר פראנס ו-ק.ל.מ ההולנדית, שכל אחת מהן מביאה עמה היסטוריה מפוארת של למעלה מ-100 שנות פעילות. הקבוצה מפעילה רשת עולמית נרחבת דרך שני נמלי הבית המרכזיים שלה – שארל דה גול בפריז (CDG) וסכיפהול באמסטרדם (AMS) – ונחשבת שחקן מרכזי בברית חברות התעופה העולמית SkyTeam. לאחר שנים מאתגרות ששיאן היה משבר הקורונה שהיכה קשות בענף, הקבוצה מפגינה התאוששות מרשימה. בשנת 2022 רשמה הכנסות של כ-27.2 מיליארד יורו, ובשנת 2023 המשיכה מגמת ההתאוששות עם הכנסות שהגיעו לכ-30 מיליארד יורו ורווח תפעולי משופר, מה שמחזק את יכולתה לבחון מהלכי התרחבות אסטרטגיים כמו רכישה. היכולת הפיננסית המחודשת והצורך להבטיח צמיחה עתידית הן גורמים מרכזיים בהתעניינות הנוכחית.
אייר יורופה: שחקן ספרדי עם פוטנציאל וקשיים
אייר יורופה, שנוסדה בשנת 1986 כחברת שכר (צ'רטר) והפכה ברבות השנים לחברת תעופה סדירה משמעותית, ממוקמת כשחקן השני בגודלו בספרד לאחר איבריה (החלק מקבוצת IAG). נמל הבית המרכזי שלה הוא נמל התעופה אדולפו סוארס מדריד-בראחס (MAD), המהווה שער מרכזי בין אירופה לאמריקה הלטינית. החברה נהנתה מצמיחה בשנים שקדמו למשבר הקורונה, והגיעה להכנסות שיא של כ-2.3 מיליארד יורו בשנת 2019. אולם, כמו יתר חברות התעופה, היא ספגה מכה קשה מהמגפה, שבעקבותיה נזקקה לסיוע ממשלתי. מעבר לכך, התמודדה אייר יורופה עם תחרות גוברת – הן מצד איבריה החזקה בקווים ארוכי הטווח והן מצד חברות לואו-קוסט כמו ריינאייר ואיזי ג'ט בקווים קצרים ובינוניים באירופה. חובות שנצברו והצורך בהשקעות עתידיות הופכים אותה ליעד רכישה אטרקטיבי עבור קבוצה גדולה המחפשת דריסת רגל משמעותית בשוק הספרדי האסטרטגי ובקווים הרווחיים לאמריקה הלטינית.
מאחורי הקלעים: המניעים האסטרטגיים של אייר פראנס-ק.ל.מ
התעניינותה של אייר פראנס-ק.ל.מ באייר יורופה אינה מקרית ונובעת משורה של מניעים אסטרטגיים ברורים:
- חיזוק משמעותי של רשת הקווים: רכישת אייר יורופה תעניק לאייר פראנס-ק.ל.מ דריסת רגל עמוקה בשוק הספרדי, ובפרט בשער המרכזי של מדריד. הדבר יאפשר לה להרחיב באופן ניכר את היצע הקווים שלה מספרד לאירופה ומעבר לים, ובעיקר לחזק את מעמדה בקווים הפופולריים והרווחיים בין אירופה לאמריקה הלטינית – קווים שבהם אייר יורופה נחשבת שחקן חשוב ו-IAG (איבריה ולאטאם) שולטת כיום. הרחבת הרשת צפויה להגדיל את נפח הנוסעים, לפתוח יעדים חדשים לנוסעי אייר פראנס וק.ל.מ (למשל, חיבורים נוחים יותר מפריז או אמסטרדם לערים כמו בואנוס איירס, לימה או סנטו דומינגו דרך מדריד), ולשפר את יכולת הקישוריות (Connectivity) לנוסעים.
- התמודדות אפקטיבית יותר עם תחרות: שוק התעופה האירופי מצוי בתהליך מתמיד של קונסולידציה (איחוד). קבוצות גדולות כמו IAG (שכבר ניסתה בעבר לרכוש את אייר יורופה, אך העסקה נפלה עקב קשיים רגולטוריים ותנאי המגפה) ולופטהנזה (שבוחנת רכישת נתחים בחברות כמו ITA האיטלקית) מחזקות את מעמדן. רכישת אייר יורופה תאפשר לאייר פראנס-ק.ל.מ להתמודד כשווה מול שווים מול IAG בשוק הספרדי ובקווים לאמריקה הלטינית, להגדיל את נתח השוק שלה (כיום, נתח השוק המשותף של AF-KLM ו-Air Europa בקווים מסוימים בין אירופה לאמריקה הלטינית יכול להגיע ל-25-30%, לעומת נתח שוק של IAG שעשוי לעלות על 50% בקווים דומים), ולהפעיל לחץ תחרותי על המתחרים.
- סינרגיות תפעוליות ועסקיות: מיזוג בין חברות תעופה טומן בחובו פוטנציאל עצום לסינרגיות וחיסכון בעלויות. הדבר כולל ייעול תהליכים תפעוליים (כמו תזמון טיסות, שימוש משותף בתשתיות קרקע), איחוד רכש (מטוסים, דלק, חלפים), שילוב מערכות IT, וכן סינרגיות הכנסה הנובעות מאופטימיזציית רשת קווים, תוכניות נוסע מתמיד משותפות (אייר יורופה כבר חברה ב-SkyTeam, כך שהאינטגרציה בהיבט זה אמורה להיות חלקה יחסית) ויכולת Cross-selling (הצעת טיסות משולבות של שתי החברות). הערכות ראשוניות בתעשייה מצביעות על פוטנציאל סינרגיות שנתי של מאות מיליוני יורו בטווח הארוך אם העסקה תצא לפועל.
- שיפור חוויית הנוסעים: שילוב כוחות יכול להביא לשיפורים מוחשיים עבור הנוסעים, כולל גישה לרשת יעדים רחבה יותר עם טיסות המשך נוחות יותר דרך נמלי הבית של שתי החברות (פריז, אמסטרדם, מדריד), אפשרויות טיסה רבות יותר, ושילוב של תוכניות הנוסע המתמיד.
השלכות ואינטרסים: מי ירוויח ומי יפסיד?
למהלך רכישה כזה יש השלכות רוחב על מגוון רחב של בעלי עניין:
- נוסעים: עשויים ליהנות מרשת קווים מורחבת ואפשרויות טיסה רבות יותר. עם זאת, בקווים ספציפיים שבהם התחרות תפחת משמעותית, ייתכן לחץ כלפי מעלה על מחירי הטיסה. הגופים הרגולטוריים צפויים לדרוש ויתורים (Divestitures), למשל מסירת סלוטים (זכויות המראה/נחיתה) בנמלי תעופה עמוסים כמו מדריד, כדי להבטיח שהתחרות לא תיפגע באופן דרמטי.
- עובדים: מיזוגים לרוב מלווים בחששות לגבי כפילויות תפקידים ופיטורים פוטנציאליים, אם כי תהליך האינטגרציה הוא מורכב וארוך, ויתכנו גם הזדמנויות חדשות.
- נמלי תעופה: נמלי הבית של שתי החברות, ובפרט מדריד, צפויים ליהנות מגידול בתנועת הנוסעים והטיסות כתוצאה מאופטימיזציית הרשת.
- מתחרים: IAG, המתחרה העיקרית בשוק הספרדי ובקווים לאמריקה הלטינית, תתמודד עם תחרות חזקה יותר משחקן מאוחד וגדול יותר. גם חברות לואו-קוסט וקבוצות אירופיות אחרות יצטרכו להתאים את האסטרטגיות שלהן לנוף התחרותי המשתנה.
- רגולטורים: רשות התחרות של האיחוד האירופי תבחן את העסקה בציציות כדי לוודא שהיא אינה פוגעת באופן מהותי בתחרות ובזכויות הצרכנים. תהליך האישור הרגולטורי צפוי להיות ממושך ומורכב, וייתכן שידרוש התחייבויות משמעותיות מאייר פראנס-ק.ל.מ (כמו מסירת סלוטים או מכירת נתחים מקווים ספציפיים).
מבט קדימה: האם העסקה תמריא?
התעניינותה המחודשת של אייר פראנס-ק.ל.מ באייר יורופה (לאחר שהייתה קיימת אופציה לרכישת 20% מהמניות כבר בשנת 2020, עסקה שלא התקדמה) מעידה על נחישותה לחזק את מעמדה בשוק הספרדי. בכירים בקבוצת אייר פראנס-ק.ל.מ ציינו כי "השוק הספרדי הוא שוק אסטרטגי עבור הקבוצה, ואייר יורופה, כחברת תעופה מובילה בקווים לאמריקה הלטינית, מהווה התאמה פוטנציאלית מצוינת לרשת הקווים שלנו. אנו רואים פוטנציאל עצום ביצירת סינרגיות ותרומה הדדית".
הדרך למיזוג מלא עדיין ארוכה. היא תלויה במשא ומתן על שווי החברה ותנאי העסקה עם גלוביה, ובעיקר בקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים באירופה ובמדינות נוספות. ההיסטוריה של עסקאות תעופה באירופה מלמדת שתהליכים אלו מורכבים וגוזלים זמן רב, לעיתים שנים. עם זאת, המגמה הכללית בענף היא אכן לכיוון קונסולידציה – חברות תעופה מבינות שכדי לשרוד ולהצליח מול התחרות העזה ולעמוד בעלויות התפעול הגוברות, עליהן להגדיל את היקפן, לייעל תהליכים וליצור סינרגיות.
תחזיות עדכניות לשוק התעופה הגלובלי (לדוגמה, תחזית IATA מאפריל 2024) מצביעות על המשך התאוששות וצמיחה בנפח הנוסעים, עם צפי לחזרה לרמות 2019 ואף מעבר להן בשנים 2024-2025, וצמיחה שנתית ממוצעת של כ-4-5% בעשור הקרוב. הצמיחה הזו, לצד הצורך ביעילות תפעולית, צפויה להמשיך ולהניע מהלכי איחוד ורכישה בשוק.
סיכום: עידן חדש בשמי אירופה?
התעניינותה של אייר פראנס-ק.ל.מ ברכישת אייר יורופה אינה רק ידיעה נקודתית בענף, אלא סימן מובהק למגמות עומק המעצבות את עתיד התעופה האירופית. אם העסקה אכן תצא לפועל, היא צפויה ליצור שחקן חזק יותר בשוק הספרדי ובקווים המקשרים את אירופה עם אמריקה הלטינית, להגביר את התחרות (או לשנות את אופייה) מול קבוצות אחרות, וליצור שינויים ברשתות הקווים ובחוויית הנוסעים. הדרך לשם עוד רצופה אתגרים, בעיקר רגולטוריים, אך עצם הבחינה המעמיקה של העסקה מעידה על הנחישות של קבוצות התעופה המובילות להמשיך ולהתפתח בעידן שאחרי הקורונה. הנוסעים, העובדים והמתחרים כאחד עוקבים בעניין אחר ההתפתחויות, שכן תוצאות המשא ומתן והבדיקות הרגולטוריות צפויות לעצב מחדש חלק משמעותי מהנוף התעופתי בשנים הקרובות. זהו מהלך שעשוי בהחלט להכתיב כיוונים חדשים בשמי אירופה.